Nyt layout til WordPress kontrolpanel

Dato:

Kategori: Nyheder

Tags: Kontrolpanel, WordPress

WordPress kontrolpanel skal have en (længe ventet) makeover!

Det siger chefudvikleren bag Gutenberg Matías Ventura i artiklen Admin Design, der blev offentliggjort den 12. juli 2023 på wordpress.org.

Admin design er en del af det store udviklingsprojekt Phase 3: Collaboration, der blandt andet omhandler planer for et nyt layout til WP admin aka kontrolpanelet i WordPress.

Phase 3: Collaboration er den tredje udviklingsfase i Roadmap, der er det samlede udviklingsprojekt for de nyeste versioner af WordPress.

Læs mere om Roadmap her.

Nu hvor WordPress har rundet tyve år, er det overordnede mål med dette arbejde at finde måder hvorpå vi kan forbedre oplevelsen af hele kontrolpanelet i WordPress på et grundlæggende designniveau.

Det skal blandt andet sikre at brugere opnår og føler større kontrol, når de navigerer i WP admin, samtidig vil vi gerne sikre, at hele WordPress-oplevelsen føles genkendelig, intuitiv og tilgængelig hver gang, skriver Ventura.

Artiklen er en opfølgning på nogle layoutkoncepter for WP admin, som han udgav for et år siden, der sigter på at udvikle et nyt layout til WordPress kontrolpanel.

Målet er at gøre det til en mere flydende browsing og redigeringsflow.

Udgangspunktet er at udvikle et nyt layout for kontrolpanelet på samme måde som med Block Editor, hvor admin-rammen er en ‘skal’, der indrammer et ‘lærred’, hvor selve indholdet findes.

I stedet for at brugere klikker tilbage for at få adgang til navigationsværktøjer, så er meningen med det nye layout, at værktøjerne forbliver tilgængelige i rammen, men uden for selve ‘lærredet’.

I artiklen viser Ventura nogle designkoncepter til et nyt WP admin kontrolpanel.

Nyt layout til WordPress kontrolpanel
Illustration: Matias Ventura – Admin Design / wordpress.org

Hvordan skabes en god balance?

Matias Ventura stiller en række grundlæggende spørgsmål, der skal tjene præcisere opgaven med at gøre kontrolpanelet mere overskueligt, brugervenligt og mere demokratisk, så alle kan bruge.

  • Så hvordan kan vi designe den overordnede admin på en sådan måde, at den kan formes til ethvert behov, uanset deres enkelhed eller sofistikering?
  • Hvordan kan vi så håndtere kompleksitet uden at det bliver alt for kompliceret?
  • Hvordan kan vi gøre design og opbygning af fantastiske grænseflader på platformen nemmere og mere udtryksfuldt, så det også bliver fremtidssikkert?

Den balance kan ikke kun opnås med god praksis, men skal også afspejles i selve softwarens (WordPress) semantiske logik og design.

For eksempel kan det at tilbyde en måde at tilpasse de vigtigste menupunkter på højeste niveau, gøre det muligt for både en blogger og en butikschef at få de bedst mulige oplevelser uden at gå på kompromis.

En stor udfordring

At forme WordPress til hver persons og projekts særlige behov kan være en stor del af at sikre dets fortsatte langsigtede succes som nettets operativsystem, samtidig med det kan demokratisere adgangen til det at udtrkke sig på Nettet.

Udfordringen er at gøre det uden at ofre de gode standarder og “det virker bare” -fortællingen, som WordPress bygger på.

For at opnå dette er opgaven altså at præcisere nogle af de vigtigste udvidelses-og forbedringspunkter så klart og tydeligt som muligt.

Hvilke strukturer og grænseflader skal WordPress tilbyde og indeholde, så plugins og platforme kan gøre brug af dem til at nå deres visioner?

Hvad betyder det at registrere indstillinger, sektioner eller tilføje blokke?

Hvilke elementer i grænsefladen er relevante? Hvordan kan de navigeres?

Svarene på disse spørgsmå er afgørende – ikke kun for at lette udviklingen, men for at sikre en brugbar og tilgængelig oplevelse for alle, skriver Matias Ventura.

Har allerede skabt begejstring

De nye designkoncepter har allerede skabt begejstring blandt mange WordPress udviklere.

Mange ser det som en hårdt tiltrængt fornyelse af kontrolpanelets udseende og funktioner.

Et aspekt af de foreslåede planer, er at kontrolpanelet bliver genopbygget med et mere dynamisk designsystem.

Det er også en mulighed for at formalisere de designprimitiver og interaktionsparadigmer, der er en del af UI-komponentsystemet, der er startet i wordpress/komponenter,” skriver Ventura.

Et afgørende aspekt er at sikre, at WordPress i sig selv er bygget med de samme dele og API’er, som plugin-udviklere kan bruge. Udover farvetemaer skal et nyt sæt af komponenter også kunne fungere i mere ‘tætte’ miljøer som editoren, såvel som i miljøer, der har brug for mere pusterum og fokus som adminsektioner. Tæthed, klarhed, brugervenlighed og tilgængelighed er altafgørende.”

Det handler om tilpasning

Et tilbagevendende tema i den feedback, som WordPress miljøet allerede har sendt til Core team, er behovet for at finde en måde at dæmme op for det eskalerende antal af menuer på topniveau i kontrolpanelet og de mange admin-meddelelser, som er plugin-udviklere indsætter – ikke af ondvilje, men ofte i mangel af et standard meddelelsessystem.

Det handler i virkeligheden om at tilpasse API’er, og sikre, at vi har de rette beskrivelser af mulighederne og tilbyde de rigtige niveauer af kontrol for både plugins og brugere,” sagde Ventura.

Nyt layout til WordPress kontrolpanel
Illustration: Matias Ventura – Admin Design / wordpress.org

Hvad med de store og tunge WordPress websteder?

En anden udfordring, der bekymrer udviklere, er at sikre, at det nye layout af kontrolpanelet i tilstrækkelig grad kan rumme og håndtere de meget store og tunge WordPress-websteder.

Dem med et stort antal indlæg, sider, kategorier, menuer, kommentarer og andre ting, der nemt kan ‘overvælde’ og ‘mudre’ en brugergrænseflade, den var beregnet til at forenkle.

Vi er nødt til at gøre noget ved de funktionelle huller, der findes og som bør løses,” skriver Ventura.

White space er der, hvor magien ofte sker

Flere udviklere kommenterede, hvor spændt de venter på en opdatering til en moderne brugergrænseflade.

Jeg siger ofte, det hvide rum er, hvor magien sker,” skriver WordPress-designer og udvikler Brian Gardner i en kommentar til Venturas artikel:

Det hvide og ‘lette’ admin-koncept, (se ovenfor), er betagende og gør mig endnu mere begejstret for fremtiden for WordPress, end jeg er nu.”

I årevis har WordPress-udviklere været nødt til at forsøge at matche og ‘danse’ med WordPress’ forældede admin-brugergrænseflade på indstillingssiderne af deres plugins.

Da Yoast SEO udgav version 20.0 af deres SEO plugin med en ny moderne grænseflade, udløste det mange kritiske røster mod Yoast.

Den knopskydning af udseendet i WordPress kontrolpanelet, som de mange individuelle løsninger blandt udviklere af både temaer og plugins har indarbejdet i WordPress, har ikke gjort noget godt for sammenhængskraften i kontrolpanelet.

Mange brugere er ikke vilde med plugins, der bygger deres egen brugergrænseflade ind i administratoren.

Det gør tingene mere forvirrende.

At have et standardsæt af UI-komponenter ville gøre tingene lettere for udviklere, der udvider WordPress.

Grund til optimisme

WordPress-udvikler Mike McAlister skriver i en kommentar til Matias Venturas artikel at:

Projektet gør mig optimistisk med hensyn til at sikre de næste 20 år med WordPresss succes. Det faktum, at du kan gøre alt med WordPress er utroligt, det er nok vores største styrke.”

Men uden standardiserede designmønstre for administratoren, har vi set kontrolpanelet udvikle sig til et UI/UX-mareridt med plugin- og temaudviklere, der udvikler deres egne grænseflader i WordPress.

Begrænsning af dette og skabe en samlet oplevelse for alle, vil ikke blot kunne gøre det nemmere for udviklere, det vil også være en kæmpe gevinst for brugerne, ” skriver Mike McAllister i sin kommentar.