Rahsaan Roland Kirk

Roland Kirk – Mood Indigo (Copenhagen Live 1963)

Rahsaan Roland Kirk – 7. august 1935 – 5. december 1977) var en blind amerikansk jazzmusiker som spillede tenorsaxofon og fløjte samt mange andre instrumenter.

Kirk var en sand ener i den moderne jazz. Den blinde blæser-blæksprutte skabte sin helt egen særlige musik, der besad en ukuelig, ja til tider nærmest vulkanagtig, energi. Desuden havde den ofte humor, kunne være rå og upoleret og trak ikke mindst på stort set hele jazzhistorien, eller som Kirk yndede at kalde den: black classical music.

I hans musik indgik elementer og impulser fra primitiv bluesragtimeNew Orleans Jazzbebopfunk, avantgarde og folklore. Denne sprudlende og indimellem kradse cocktail blæste Kirk ud i rummet med sit store arsenal af blæserinstrumenter.

Udover sit hovedinstrument tenorsaxen og tværfløjten omfattede det en række uortodokse af slagsen, hvoraf nogen var hjemmelavet. To havde Kirk såmænd fundet i en skrammelbunke i kælderen i en musikforretning. Det var de næsten ukendte saxofontyper manzelloen og stritchen. De minder henholdsvis om en sopransax og en altsax. Dem formåede Kirk så oven i købet at spille på én gang sammen med sin tenorsax. Det havde den effekt, at det lød som om, en hel blæsersektion var på banen.

Ideen med at spille på flere instrumenter samtidigt var opstået i en drøm, Roland Kirk havde, da han var 16 år. Han hævdede at være i kontakt med både ånder og dæmoner, og måske var det dem, der var på spil ved den lejlighed. Det var ligeledes i en drøm, at navnet Rahsaan, som han senere kaldte sig, opstod!

Ikke særligt overraskende var det netop Kirks spil på tre saxofoner på én og samme tid, der bragte ham på manges læber, da han først kom frem i slutningen af 1950’erne. Jazzpuritanerne var ikke sene til at anklage Kirk for blot at være en showmand og affærdigede blandt andet fremgangsmåden med de tre saxofoner som ren effektjageri.

Citeret fra Wikipedia.